algorithmic modeling for Rhino
Hey Guys,
i modeled a really nice form for a scyscraper, smoothed it with weaverbird an now i have a very clean mesh. My question is: How do I panelize a mesh? Do you know some ways to do that? For example just for paneling the whole mesh with some simple boxes, or whatever... Is there a way? I can't use paneling tools, cause it's a mesh...
Sorry for my stupid beginner questions, but I'm having real trouble at the moment and I have to present a paneling facade tomorrow...
Thanks for your help!!!
Patrick
Tags:
mine isnt your usual "let's browse internet" and "check out facebook" PC. It was custom built and pretty bad ass back in its glory days. (put together 2 years ago) :D It holds up pretty well.
Matt you speak Polish?
Yea, I do :)
I suppose that RAM is crucial for such amount of surfaces - "even" 16 gb may not run this task*. If it does, then other problem may occure - meshing (which as fas as I know takes ages to compute and display).
To check which is your case, disable all components' preview first, run task manager and then perform mesh - > surface convesion. Now constatly look how much memory rhino consumes. If you'll see that it finished computing, try to turn on preview - your pc should now boil.
*checked - 10 000 surfaces from mesh = ~150 mb of ram, so this is probably not a problem.
Siema Mateusz,
Ja mam 16GB RAMu wiec nie wydaje mi sie za to problem z pamiecia. Wyglada na to ze chcialem zbyt duzo rzeczy zrobic na raz i GH sie strasznie zakrecil. :D
Teraz wszystko dziala jak trzeba wiec nie ma problemu.
Dlugo uzywasz GH? Ja jestem jeszcze troche nowicjuszem w tym programie. Zawsze wszystko robilem w Revit.....ale im bardziej sie w to zaglebiam to mi sie zaczyna podobac. Ostatnio tez zaczalem eksperymentowac z Arduino.....masz w tym jakies doswiadczenie?
Pytam, jakbym kiedys potrzebowal pomocy to warto wiedziec gdzie mozna zapytac...
Hej,
Wydaje mi sie, że z tym ramem to nie powinno być problemu - tak jak napisałem 100 mega na 10 tys powierzchni. Zmieniłeś coś, że zaczęło dobrze działać ? Pytam z ciekawości na przyszłość. Używam gh w sumie z 3(3,5?) lata, praktycznie większość wolnego czasu się bawię. Z arduino nie mam doświadczenia żadnego, wiem tylko że firefly z tym działa - zajmuje się tym mój znajomy z roku więc jak będziesz miał pytania to mogę dać Ci do niego linka na pm.
Co do Twojego problemu jeszcze - w gh trzeba uważać przy niektórych ciężkich komponentach, bo bardzo łatwo można sobie komputer zwiesić - wystarczy, że przez przypadek podłączysz 100 jednoelementowych list do jednej listy ze 100 elementami i zamiast 100 elementów otrzymasz 10 tysięcy - tu też może być źródło tego zamulenia.
Jedyne co zmienilem to kolejnosc w jakiej podpinalem wyjscia z Tree Explode do 4pt Surface. Strasznie go zamulilo jak podpinalem je od pierwszego do ostatniego zamiast od konca do poczatku....:D wiem to brzmi dziwnie i moze nie ma wogole znaczenia ale dziala wiec nie wnikam.
Firefly jest najlepsza rzecza jaka mi sie przytrafila od dluzszego czasu. Zaczalem sie bawic Arduino i musialem sie uczyc C+. Strasznie wolno mi to wszystko szlo i jakos nie moglem sie w ta wkrecic przez to ze musialem ten kod pisac non stop....nie wiem ale jakos nie przepadam za kodowaniem. Zawsze gdzies zgubie przecinek i wszystko szlak trafia. :D
Firefly wszystko ulatwia i ucze sie GH w tym samym czasie. Nic wiecej nie moge oczekiwac.
Dam znac jak bede twojego kumpla potrzebowal.
To gdzie sie uczycie? Co studiujecie? Ja skonczylem 5 letniego inzyniera architektury w zeszlym roku w Chicago (Illinois Institute of Technology).
Z racji tych przeklętych przecinków i różnych dziwnych nawiasów używam vb. Po pewnym czasie operuje się tym podobnie jak pisząc zdania po angielsku ;)
Do kodowania prędzej czy później wrócisz bo w gh nie wszystko niestety jest do zrobienia - największą przeszkodą jest brak zagnieżdżonych pętli, ale z reguły do modelowania się z tego nie korzysta.
Skończyłem w tym roku architekture i urbanistyke na poznańskim asp (teraz uniwersytet artystyczny).
Patrick,
Visit www.archi-lab.net/blog_entry_21.html for a definition that deals with converting meshes into surfaces and then paneling them.
konrad
Welcome to
Grasshopper
Added by Parametric House 0 Comments 0 Likes
© 2024 Created by Scott Davidson. Powered by